úterý 2. února 2010

Svatební video

 



Když chystáme svatbu a snažíme se rozpočet udržet pod kontrolou, jedna z položek, nad kterou se zamyslíme, zda ji doopravdy potřebujeme, je svatební video. Je jasné, že chceme profesionálního fotografa, přeci jen prstýnky a fotografie (a náš milovaný manžel:o) je jediná hmatatelná památka, co nám po svatebním dni zůstane. Ale platit dalších několik tisíc kameramanovi? "Však kamarád má doma videokameru, tak nám ji půjčí a někdo už nám tu svatbu natočí," řekne si mnohá z nás a profesionálního kameramana vyškrtne ze seznamu položek. Ovšem pak se objeví talent, jako například mladý slovenský filmař Peter Leibitzer, a člověk trpce lituje, že nechal natáčet strýčka, kterému v půlce obřadu došla baterie v kameře a on si toho nevšiml, a nebo kamaráda, který při svatební hostině natočil omylem své boty, místo prvního tance novomanželů :o)

Svatební film, který je kvalitně natočený i sestříhaný a který kombinuje různé záběry a mometky ze svatebního dne, je památka, na kterou se se stejnou chutí podíváme jak hned po svatbě, tak i  po letech, a kterou můžeme ukázat přátelům bez obav, že se unudí k smrti :o) A pokud takové video chceme, je nesmírně důležité vybrat schopného člověka, který nám svatbu natočí a svetbní film vyrobí. 

Jak takového člověka najít? Velkou výhodu máme, dostaneme-li doporučení od přátel, jejichž svatební video jsme viděli, a které se nám líbilo. Můžeme se také zeptat našeho fotografa, zda v minulosti nespolupracoval se schopným kameramanem. Diskusní fóra nám také můžou velmi pomoci. A když všechno ostatní selže, je tu strýček Google :o)

***

Takže, doporučení máme a co teď?

Dalším krokem bude sejít se s naším potenciálním kameramanem osobně. Důležité je zjistit, zda nám jako člověk sedne. Přeci jen, dost možná s námi a s našimi hosty stráví celý den, tak by bylo dobré vědět, že to není vyloženě nesympatický člověk :o) Velice se nám v tomto směru hodí také reference od známých - byli  s ním spokojeni? Natočil všechny důležité momety? Vadilo hostům, že natáčel a nebo jeho přítomnost téměř neregistrovali? Jak se na svatbě choval?

Dalším důležitým faktorem je samozřejmě cena. Nabízí náš potenciální kameraman balíčky, podobně jako fotografové? Co jednotlivé nabídky obsahují a jakou preferuji já? Chci mít natočené přípravy, obřad i hostinu, nebo jen některou část?

Důležitým hráčem v  našem rozhodování je také kameramanova dosavadní tvorba: Jaké má zkušenosti s točením svateb? Můžeme si prohlédnout videa, která už na svatbách natočil?  (Ujistíme se, že video, které sledujeme, točil skutečně kameraman, o kterém uvažujeme a ne třeba jeho spolupracovník.) Jak kvalitní jsou jeho videa? Jsou přechody mezi jednotlivými scénami nenápadné a jemné, tak, aby nerušily? Jaký je zvuk? Jaký má jako filmař styl? Shoduje se s mou představou? A zajímá ho  vlastně má představa?

No a pokud si chceme být jisté, že za své peníze skutečně dostaneme to nejlepší, ptáme se klidně dál :o)

Točil už někdy svatbu na místě, kde se budeme brát my? (Pokud ne, očekáváme, že profesionální kameraman místo svatby předem navštíví.) Jakou používá techniku? Jak staré je jeho vybavení? Jaké efekty využívá ve svých filmech a jak je dělá? V jakém formátu dostaneme výsledné video?

Máme-li odpovědi na všechny otázky, necháme si vše projít hlavou a chceme-li skutečně služeb tohoto kameramana využít, nezapomeneme podepsat smlouvu :o)



Žádné komentáře:

Okomentovat