úterý 19. ledna 2010

Jak ušít podvazek pro nevěstu

Ačkoliv před několika lety by většina lidí nad podvazkem pro nevěstu vrtěla hlavou, v poslední době u nás tento britský (nebo americký? Kdo ví :) zvyk zdomácněl a nevěst, které se rozhodnou tuto proprietku vynechat, je naopak jako šafránu. Podvazek si můžeme koupit ve většině půjčoven svatebních šatů nebo třeba na Fleru. Ale podle mě je to zbytečné - ušít podvazek je jednoduché a když se do toho pustíte, budete si ho moci udělat k obrazu svému a navíc, ten pocit, že jste ho vlastnoručně ušily, je k nezaplacení ;)

Takže, jak na to?

Potřebovat budeme:

  • Tenký pruh látky nebo stuhu,  dlouhou 1,5 krát obvod stehna v místě, kde budete podvazek mít (např. je-li obvod stehna 80cm, vynásobíme 80 x 1,5 = 120cm) 
  • krajku na ozdobení, dlouhou 1,5x obvod stehna
  • gumu
  • stužky, korálky nebo přívěsky na ozdobení
  • krejčovský metr
  • nůžky
  • spínací špendlík
  • jehla
  • niť
Látku nebo stuhu přeložíme na polovinu lícovou stranou dovnitř a okraje podélně sešijeme, takže nám vznikne látkový tunýlek :) Potom tento základ podvazku obrátíme  naruby, tak, aby šev byl vevnitř a podvazek byl lícovou stranou ven a přežehlíme.

Nyní můžeme příšít ozdobnou krajku po obvodu stuhy, z jedné nebo z obou stran.

Vezmeme gumu, na noze vyzkoušíme, kolik jí budeme potřebovat, aby nás podvazek netlačil, ale ani nepadal, a tolik jí ustřihneme.

Potom s pomocí spínacího špendlíku protáhneme gumu tunýlkem a konce gumy sepneme spínacím špendlíkem k sobě.

Potom sešijeme konce gumy k sobě a také oba konce podvazku. Pak už stačí dozdobit podvazek stužkou, látkovou kytičkou, peříčkem nebo třeba prstýnkem z pouti, který vám milý koupil, mušličkou z dovolené, na které jste se zasnoubili, křížkem po babičce...cokoliv, co má pro vás význam a co vám žádný kupovaný podvazek nedá...

Tak a je to! A protože to bylo tak snadné, můžete si ušít rovnou podvazky dva - jeden na hození svobodným pánům a druhý který si po svatbě necháte na památku a jednou ho budete ukazovat vnučkám :)

Většina nevěst se kloní ke klasické modrobílé kombinaci, ale možností je nepřeberné množství. Tady máme něco inspirace z Etsy.com:

Zelenorůžový růžičkový od prodejce The Pink Bird House:




Zimní se sněhovou vločkou od prodejce Garter Lady:




S pavím pírkem od prodejce All of You:



Podzimní od prodejce Peterene Designs:
 


Hudební od prodejce Narfer99:



Orchidejový od prodejce Mia Von Minks Garters:



A elegantní od Veil Artistry:


Tak ať se vám dílo vydaří!




 



Žádné komentáře:

Okomentovat