středa 6. ledna 2010

Jak vyrobit svatební oznámení z pauzovacího papíru

Kouzlo pauzovacího papíru jsem objevila, když jsem před časem chystala svou svatbu. Dříve se používal na kopie psané strojem, ale dělat se s ním dá mnohem, mnohem víc věcí :o) Je pevný, takže se netrhá, ale je průhledný, takže je krásně vidět, co je pod ním, ať jde o text, nebo jen o barevné pozadí. A zejména je matný, takže působí velmi jemně a něžně.
Pokud jste tvořivé a chcete mít oznámení, které bude odrazem vaší osobnosti (...a nechcete platit spoustu peněz tiskárně, která vám natiskne oznámení podle katalogu :), můžete se inspirovat následujícími obrázky a udělat si krásná oznámení doma!

Potřebovat budete:

Rovnou podložku
Tiskárnu
Ruční papír či barevný papír, nejlépe vysokou gramáž
Pauzovací papír
Řezačku na papír (pokud chcete čisté okraje), případně nůžky či perořízek, pokud vám nevadí drobné nepřesnosti (v tom případě bude potřeba i pravítko či jiný rovný předmět, podle kterého budete řezat)
Děrovačku
Stuhu
Nůžky


1. Na ruční papír (a nebo normální, barevný, prostě jakýkoliv se vám líbí :) vytiskněte text oznámení. Pauzovací papír uřízněte ve stejné nebo menší velikosti a položte na ruční papír. Děrovačkou udělejte v horní části dva otvory, kterými protáhněte stuhu v barvě dle vašeho přání.



2. Na papír vytiskněte jednoduchý obrázek, fotografii či motiv, který jste si zvolili. Na pauzovací papír vytiskněte samotný text oznámení a přiložte ho na podkladový papír s obrázkem. Děrovačkou procvakněte otvory a protáhněte stuhu ve vaší barvě.




Totéž můžeme udělat i s ručním papírem - použijeme ho jako podkladový papír a text natiskneme na pauzovací papír.

  

3. Podkladový papír můžeme uříznout větší a ohnout ho přes svrchní pauzovací. Otvory pak děrovačkou uděláme přes tři vrstvy papíru a opět protáhneme stužku v požadované barvě.


4. Jednodušší varianta téhož: Připravíme si kartičku s oznámením a dvojnásobně veliký prauzovací papír. Pauzovací papír přeložíme na polovinu, oznámení do něj vložíme jako do knížky a převážeme stužkou.
 
A je to :) Totéž opakujte 30x, 40x, 50x, 100x... a pak už stačí jen vložit oznámení do obálek a rozeslat :) Pokud chcete, budu moct ráda, když mi napíšete, jak se vám dílo vyvedlo!

Malá poznámka na závěr: Než se rozhodnete pro velikost vašeho oznámení, vezměte v úvahu rozměry obálek a jejich dostupnost v požadované barvě :)

Obrázky: theknot.com, everything4urwedding.com, papermarc.com.au 

3 komentáře:

  1. Moc děkuji za inspiraci, držela jsem se instrukcí a nakonec vyšlo moc pěkné oznámení :-) Drahuška

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, Vaše nápady jsou moc hezké. Chci si také vyrobit vlastní svatební oznámení, ale nevím, kde bych pergamenový papír sehnala? Takový ten ozdobnější. Mohla by jste mi prosím poradit? Jsem z okolí Ostravy, ale klidně může být i internetový obchod. Děkuji mockrát

    OdpovědětVymazat
  3. Dobry den, moooooc dekuji za krasny napad :-) Takhle vyrobena oznameni jsou uzasna a rozhodne vice od srdce nezli z nejake tiskarny.Uz se tesim az se do vyrabeni vlastnich oznameni pustim.
    Jen jsem se chtela zeptat, kde sehnat takove krasne obrazky na vytisknuti pod pauzak? Mate neco vyzkousene? me napadla jen klasicka internetova fotobanka co ma i ilustrace, ale kdyz uz by se neco hodilo, tak se za to plati alespon stovecka...Delate to tak, nebo existuje neco kde najit krasny obrazek bez nutnosti za to nekomu zaplatit??
    Dekuji AS

    OdpovědětVymazat